Qodo: een AI-copiloot voor coderen en testen
Bij Codana schrijven we heel wat code, dus we zijn altijd op zoek naar manieren om onze processen vlotter te laten verlopen en nóg betere digitale ervaringen te leveren. Recent kwamen we Qodo op het spoor: een tool die met behulp van Artificiële Intelligentie (AI) ons kan helpen coderen en testen. In deze blog lees je ons relaas van de eerste ervaringen.

Wat is Qodo?
Simpel gezegd is Qodo een AI-tool die developers helpt. Het is een soort testing agent die niet alleen helpt om softwaretests te automatiseren en te verbeteren, maar ook een handje toesteekt bij het genereren van code en het stroomlijnen van testing workflows.
Bij klassieke testautomatisering moet je vaak nog handmatig testcases schrijven en bijhouden, maar Qodo gebruikt AI om die scenario's zelf te bedenken, te analyseren en beter te maken.
Wat kan het zoal?
- Qodo kijkt naar je bestaande code en functies en stelt op basis daarvan testcases voor.
- De AI helpt om fouten en mogelijke zwakke plekken sneller te zien, wat de software beter maakt.
- Qodo past binnen moderne DevOps-workflows en kan gekoppeld worden aan CI/CD-pipelines. Belangrijk voor hoe wij graag werken aan development.
- Last but not least: je krijgt rapporten en suggesties om de kwaliteit van de software op te krikken.
Qodo in de praktijk
Praatjes vullen geen gaatjes, dus we probeerden Qodo zelf uit. Er zijn plug-ins voor VS Code en JetBrains, dus onze developers konden gewoon in hun vertrouwde IDE's blijven. Wij doken in de VS Code-integratie.
Wat meteen opviel, was de AI-chatfunctie. Zeker als je net start met een project, is dat handig. Je vraagt gewoon "How do I run this project?" of "What is this project about?", en Qodo geeft je een heldere uitleg over hoe het project in elkaar zit en wat je moet doen om het lokaal aan de praat te krijgen.
Dat scheelt een hoop zoekwerk in documentatie, dus een AI-assistent maakt het voor nieuwe teamleden (of collega's die bijspringen) een stuk makkelijker om snel mee te zijn.

Hoe genereert Qodo tests?
Qodo maakt het genereren van tests een pak eenvoudiger door automatisch testscenario’s en de bijhorende code voor te stellen. Een snelle manier is de "Test this function" optie direct in je code. Qodo maakt dan tests specifiek voor die functie, die passen bij de logica ervan.
Je kan ook via de algemene AI Gen chat tests vragen voor bepaalde bestanden. Qodo stelt dan wat gerichte vragen (via een soort van wizard) om te weten wat je precies nodig hebt. Op basis daarvan krijg je testscenario’s op maat. Klaar? Dan schrijf je ze met één klik weg naar een testbestand. Dat past netjes in je project en helpt je testing workflow verder te automatiseren.
Wat ook goed is: Qodo denkt verder dan de standaard 'happy flows'. De AI komt ook af met edge cases: net die dingen die je als developer soms mist, maar die wel belangrijk zijn voor echt stabiele, betrouwbare software.

Hoe gebruiken wij Qodo?
Wij zien Qodo vooral passen in het soort projecten dat we bij Codana vaak doen: webapplicaties op maat, mobiele apps en complexere systemen.
Omdat de tool niet vasthangt aan één programmeertaal (het is taal-agnostisch), kunnen we het gebruiken voor verschillende technologieën zoals PHP, Laravel, JavaScript, en React Native. Dat sluit goed aan bij onze aanpak, want we werken vaak met zowel frontend- als backend code, mobiele apps en API’s.
Voor teams die, net als wij, agile werken en DevOps belangrijk vinden, kan AI-testing zoals Qodo helpen om sneller feedback te krijgen en stabielere software af te leveren.
Qodo helpt... maar de developer beslist!
Belangrijk om te onthouden: Qodo is een goede assistent, maar geen vervanging voor een “echte” developer. De tool automatiseert veel, maar onze developers behouden altijd de controle. Het zijn zij die uiteindelijk alle voorstellen van Qodo beoordelen, bijsturen en beslissen.
Het is een tool die ondersteunt, en dat is precies hoe wij technologie graag zien werken. Het helpt ons niet alleen om sneller te werken, maar vooral om nog betere en meer betrouwbare digitale ervaringen te bouwen die écht impact maken en waar gebruikers blij van worden. We houden het zeker verder in de gaten!