Naar de inhoud
Inzichten

SymfonyCon 2024: code in harmonie

Als developers blijven we graag op de hoogte van de technologieën die we dagelijks gebruiken, dus we trekken er regelmatig op uit naar conferenties. Zo was het onlangs weer tijd voor SymfonyCon, dé jaarlijkse hoogmis voor het populaire PHP-framework.  

Editie 2024 vond plaats in het prachtige Wenen, dus een van onze experts ging ter plaatse. Even de nachttrein op, wat cultuur opsnuiven, en dan: volop focussen op twee dagen vol Symfony. Welke inzichten hebben we als souvenir meegenomen? Dat lees je in dit verslag! 

SymfonyCon Vienna

Dag 1

De eerste dag bracht meteen enkele praktische eyeopeners, van klassiekers zoals Twig tot experimentele features zoals JSON-streaming. 

De kracht van Twig: meer dan alleen templating 

De keynote van Symfony-bezieler Fabien Potencier die de conferentie opende stond volledig in het teken van Twig, de templating engine die al 15 jaar meegaat.  

In een tijdperk van React front-ends maakte Fabien een sterk pleidooi voor de blijvende relevantie van Twig. Dankzij integraties zoals htmx, continue refactoring, en toevoegingen zoals 'template cache hot reload' en chain cache blijft Twig evolueren. Zelfs de operator precedence krijgt een update in versie 4.x. Hét bewijs dat solide technologie en innovatie hand in hand kunnen gaan. 

HTTP-compressie: snelheidswinst op het web 

Een website moet snel laden, punt. Deze talk gaf een heldere opfrissing over HTTP-compressie. Gzip is de bekende standaard, Brotli (van Google) wordt al door 98% van de browsers ondersteund, en Zstandard (van Facebook) biedt de beste compressie én snelheid, maar heeft nog wat in te halen qua browser support (70%). Een goede afweging maken tussen deze opties helpt ons om webapplicaties nog performanter te maken. 

JSON streamen: big data zonder memory-problemen 

Wie met grote datasets werkt, kent het probleem: Out-Of-Memory errors bij het ‘serialiseren’ van JSON. Mathias Arloud stelde symfony/json-streamer voor, een nieuwe experimentele package die gebruikmaakt van een slimme encoder en ObjectMapper. Hiermee kun je een 'gestreamde' respons krijgen, waardoor je geheugenproblemen bij zeer grote objecten kunt vermijden. Erg interessant voor de data management-applicaties die we bij Codana bouwen! 

Audit logging: wie deed wat en wanneer? 

Traceerbaarheid is key voor kwalitatieve software. Sebastian Plagemann dook in audit logging: hoe hou je efficiënt bij welke wijzigingen er gebeuren aan je data? Hij liet zien hoe je met het Doctrine Event System automatisch gedetailleerde logs kunt bijhouden voor elke database-operatie. Essentieel om te weten wie er wat heeft aangepast en de integriteit van je data te waarborgen. 

Netwerken tussen de dinosauriërs 

SymfonyCon is meer dan enkel inspirerende talks. De organisatie had een leuke verrassing in petto: een avondopening in het Naturhistorisches Museum. Tussen de T-Rex en de vlindercollecties door bijpraten met vakgenoten, dat is minstens zo waardevol. Kennis delen en nieuwe contacten leggen in een unieke setting, daar houden we van! 

SymfonyCon 2024 Wenen

Dag 2

Ook de tweede dag bood weer een mooie mix van diepgaande technische inzichten en praktische tips. 

Composer behind the scenes 

Bijna elke PHP-developer gebruikt Composer, maar hoe werkt het precies? Nils Adermann lichtte een tipje van de sluier op. Hij legde uit waarom composer update in versie 1 vaak geheugenproblemen gaf (OOM) en hoe versie 2 dit oplost met een slimmere 'pool builder' en 'pool optimiser'. Goed om te begrijpen wat er onder de motorkap gebeurt en waarom updates van onze tools nuttig zijn. 

API-keuzestress: GraphQL, REST of RPC? 

De eeuwige vraag: welk type API kies je? Rob Allen zette de voor- en nadelen van GraphQL, REST en RPC op een rij. Kort gezegd: GraphQL is top als je specifieke data nodig hebt (sneller aan de client-kant), terwijl REST/RPC vaak sneller zijn aan de server-kant maar meer data doorsturen. Geen universeel antwoord dus, maar wel belangrijke factoren om mee te nemen bij het ontwerpen van onze API's en data-integraties. 

ModelFlow AI: koppelen met gemak 

AI is overal, en dus ook in Symfony-land. Andreas Wachter (bekend van SULU CMS) presenteerde ModelFlow AI: een nieuwe package die het super eenvoudig maakt om verschillende AI-platformen (zoals OpenAI, Claude, ...) aan je applicatie te koppelen. Dankzij adapters kun je makkelijk wisselen. Ideaal voor wie, net als wij, experimenteert met verschillende taalmodellen zonder tijd te verliezen aan configuratie. 

Opgeladen en klaar voor de toekomst 

SymfonyCon Wenen was weer een schot in de roos. We keerden terug met een hoofd vol nieuwe ideeën, praktische tips en interessante contacten. De ideale brandstof om onze projecten nog beter te maken en onze klanten nog meer waarde te bieden. Volgend jaar is de conferentie dichter bij huis, in Amsterdam. Wij kijken er al naar uit! 

SymfonyCon 2024 Vienna

Meer inzichten

  • Qodo: een AI-copiloot voor coderen en testen

    Recent kwamen we Qodo op het spoor: een tool die met behulp van Artificiële Intelligentie (AI) ons kan helpen coderen en testen. In deze blog lees je ons relaas van de eerste ervaringen.

    Qodo: een AI-copiloot voor coderen en testen
  • Lunar en Codana slaan de handen in elkaar

    Lunar en Codana slaan de handen in elkaar en gaan samen verder onder de naam Codana. Deze fusie creëert een digital product studio met meer dan 30 experts en een duidelijke ambitie: uitgroeien tot een toonaangevende speler op de Belgische en Europese markt.

    Lunar en Codana slaan de handen in elkaar
  • Het nieuw avontuur van Lore bij Codana

    Lore Vanderlinden vertelt je alles over haar avontuur bij Codana. Ze combineert een technische achtergrond als front-end ontwikkelaar met een passie voor ondernemen in haar rol als projectmanager. Ontdek hoe dat in zijn werk gaat in deze blog! 

    Het nieuw avontuur van Lore bij Codana
  • Van Stagiair naar Digital Project Manager bij Codana

    Wat begon als een zoektocht naar een stageplek, groeide uit tot een kans die Jelmer nooit had durven dromen: een vaste rol in een dynamisch en ambitieus bedrijf. Lees hier alles over zijn traject bij Codana.

    Van Stagiair naar Digital Project Manager bij Codana
  • Cross-platform applicaties met React Native

    Nog nooit was het ontwikkelen van native mobiele applicaties zo toegankelijk als vandaag. Bij Codana doen we dit door gebruik te maken het React Native, een open-source framework dat werd ontwikkeld door Meta.

    Cross-platform applicaties met React Native
  • Laracon EU 2024

    Een fantastisch leerrijke ervaring om met een hoop Laravel gepassioneerde mensen te inspireren! Iets wat niet gemist kan worden en heel veel voeling geeft met de community. Wat een top evenement! Wie zien we volgende edities? 😮

    Laracon EU 2024